Antos Balázs

Budapest

Honlap: www.zipbag.hu

Tel: +36/30/411-1473

Filozófia és Kulturális Antropológia szakos végzettséggel, de szabadúszó angoltanárként dolgoztam, amikor 2005ben egy spontán ötlettől vezérelve - mivel egy barátom azt mondta, Brazíliában cipzárból készült szatyrot látott - barátnőmnek névnapi ajándékra azt találtam ki, hogy a kürtőskalács vagy ősi agyagedények mintájára cipzárból a spirálcsík formára építve én is megpróbálok egy válltáskát eszkábálni. Az első darab elég csúnyára és amorfra sikeredett (ekkor tanulgattam csak nagyanyámtól varrógépen varrni), de a párom szerencsére bíztatott, hogy jó az ötlet, csak tökéletesítsem még.

Engem persze nagyon izgatott a kérdés, miféle geometriai formák valósíthatóak meg a cipzárspirálból. Hogy a további kísérletekhez olcsóbb cipzárhoz jussak, egy cipzárnagykert kerestem fel, ahol 100 méter feletti mennyiséget már olcsóbban vehettem. Így 100 méter cipzárral hazaállítva, sürgősen beszerzett 70 éves felújított varrógépemen fél éven át próbálgattam angolóráim után a különféle formákat összeállítani és a cipzártáskát minél praktikusabbá tenni (kényelmes vállpántot, megfelelő fenékszélességű, pakoláshoz praktikus táskaformákat találni).

Az eközben kitalált 17 féle táska- és tárcaforma mintadarabjait levédettem (Formatervezési mintaoltalom lajstromszám: 90812), és zsűriztettem (Képző- és Iparművészeti Lektorátusi zsűriszám:KJ-260/1292töl KJ-260/1302ig), majd Kapolcsra vittem az addig elkészült táskáimat, hogy a vásári eladást is kipróbáljam. Innentől beleszerettem a vásári életformába, és munkám fő területévé tettem a cipzártáska készítést és az áruval utazgatást, vásározást. Mindamellett ma is kedvencem a harmonikus színkombinációk összeállítása.

ZipBag táskákról

A ZipBag cipzártáskák egy vagy két spirál alakban összevarrt cipzárból állnak. A táskákra jellemző, hogy egyetlen zipzárcsíkká bonthatóak. A táskákon a cipzárnyitók bárhova húzhatóak, a táska az eredeti alakját visszanyeri, amennyiben valahol a két szemközti cipzárkocsi találkozik. A nyitókat a biztonság kedvéért akár a belső oldalra is áthelyezhetjük. A ferdén csíkos táskákat érdemes két irányba nyitni felül, középen, így ugyanúgy pakolható, mint bármely hagyományosan, felülről nyíló táska. A táskák maguktól nem nyílnak ki, csak ha elhúzzuk a kocsit, mivel úgynevezett automata, azaz fékkel ellátott cipzárkocsikat használok. A táskákon minden varrás duplán megerősített és rendkívül strapabíró.

Minden táskám, tárcám, és tolltartóm egyedi: színben, formában és méretben különböző. A Zipbag táskák formatervezési mintaoltalommal védettek és a Képző- és Iparművészeti Lektorátus által zsűrizettek.

A táskák alapanyaga Magyarországon gyártott, Öko-Tex Standard 100 által bevizsgált cipzár, mely egészségre ártalmas anyagokat nem tartalmaz. A táskákhoz több mint 60 féle különböző színárnyalatú cipzárt használok, amikből több mint 200.000 színkombinációban tudok egy- két- és háromszínű táskákat összeállítani. Rendelésre tetszőleges egyedi színek (pl céges színek, fociklubbok színei) is kérhetők.