Apró Gyula

Különleges Ajándék Kft.

Honlap: -

Tel: +36/20/522-8622

A nevem Apró Gyula, 1949. szeptember 13-án születtem Kispesten. Általános iskolámat Pestszentimrén az Ady Endre Általános iskolában végeztem jeles és jó eredménnyel. Az általános iskola után üvegtechnikusnak jelentkeztem a Labor Műszeripari Műveknél, ott felvételt nyertem. Tanulmányaimat 1964. szeptember 1-én kezdtem meg az iskola tanműhelyében (Bp. XI. ker. Fadrusz u. 8.). 1967. június 20-án szakvizsgát tettem kiváló eredménnyel; továbbra is itt dolgoztam, mint üvegműves.1969. január 3-án kezdtem meg sorkatonai szolgálatomat, mint karbantartó üvegtechnikus az üzemanyag laboratóriumban. 1970. június 22-én leszereltem és különböző munkahelyeken dolgoztam, mint üvegműves:

1971-1976 Textilipari Kutatóintézet

1976-1977 Magyar Tudományos Akadémia Eszközöket Kivitelező Vállalat

1977-1980 Labor Műszeripari Művek

1980-1983 Ranyák György Üvegműves Mester

1979 tavaszán megismerkedtem Szamosi Horváth Tamás festőművésszel, az ő biztatására zsűriztettem a munkáimat, vele együtt kiállításokat rendeztem (Marcibányi Művelődési Központ, Siófoki Művelődési Központ, Badacsonytomaji Művelődésiház), és ezekért népi iparművészeti elismerést kaptam. A Budapest II. ker. Vízivárosi Galériánál állandó tag lettem, folyamatos kiállításokkal még külföldre is eljutottam.

1983. július 13-án kiváltottam az Iparigazolványt, azóta folyamatosan tevékenykedem, mint üvegműves. Kézműves Oklevelet kaptam a kiállításaim és munkáim eredményeként. A Magyar Kézműves Szövetség alapító tagja vagyok. Itt veszek részt a közösségi munkában, valamint kiállításokon is szerepelek.

Nagyon sokszor meg kellett újulnom az alkotásaimmal, hogy az általam készített dolgok megfeleljenek a növekvő elvárásoknak. 1987. óta Badacsony északi területén szőlő kisbirtokos lettem. A badacsonyi borvidék országunk egyik legismertebb és legkedveltebb tája. A vulkanikus hegyek domboldalai kedvező körülményeket biztosítanak a szőlőtermesztéshez. Mikroklímája csodálatos borfajtákat eredményez. Badacsonyi Szürkebarát, Badacsonyi Olaszrizling, Badacsonyi Zweigelt szerepel a saját boraim körében. Az üvegtárgyaimat és badacsonyi saját boraimat ötvözve próbálok a magyar boroknak jobb hírnevet szerezni. Üvegtermékeim a saját boraimmal vannak palackozva, melyek nem hagyományos palackokban kerülnek forgalomba, hanem egyedi formátumú, saját készítésű zsűrizett üvegekben. Új, egyedi, formabontó termékeket kísérleteztem ki az üvegpalackok újrahasznosításának esztétikus használati tárggyá alakításával. Mely újrahasznosított  palackok kiválóan alkalmasak, például kínáló tálnak és kiöntő kancsónak.

2008 decemberében nyugdíjas lettem, azóta egyszemélyes Kft.-ként folytatom kézműves tevékenységemet, valamint badacsonyi borászatomat.