Kenesei Gábor

Játék- és dísztárgy készítő

1989-ben szereztem bőrdíszműves szakképesítést a Simon Ferenc Bőr- és Cipőipari Szakközép és Szakmunkásképző Intézetben egy érettségi utáni képzésen.

1990-1993 között a Budapesti Kamaraszínház kellékeseként dolgoztam. Itt a kelléktári munka, a beszerzések mellett előfordult, hogy furcsa, különleges tárgyat kellett elkészítenem egy-egy előadáshoz.

1992-ben egy pilisi kis faluba költöztünk egy régi parasztházba. Az első időszakban megkaptam a tüdővizenyő nevű súlyos betegséget – a falusi orvos szerint ez sűrűn megesik a Budapestről kiköltözőkkel, mert a tüdőt váratlanul éri a tiszta levegő –, és egész nap feküdnöm kellett, a gerendákat bámulva. Ekkor gondoltam arra, hogy bőrből denevéreket fogok készíteni. Az első néhány mintadarabot egy ismerősünk Bécsben nagyon gyorsan eladta, így indítottam el vállalkozásomat. Később bővítettem a „termékpalettámat”, a bőr mellett kerámiát is használva.

Termékeinket az első években a margitszigeti állandó standunkon értékesítettük, de már akkoriban elkezdtem vásárokba járni. A 90-es évek végétől külföldi vásárokon is részt vettem kilenc európai országban, Olaszországtól Svédországig. A vásárlók tetszése mellett 2005-ben elnyertem a legeredetibb és fantáziadúsabb készítőnek járó díjat a l’Europa in Prato nevű padovai kiállításon.

Közben falusi turizmussal is foglalkozom, Mátramindszenten újítottam fel egy parasztházat, amit vendégházként működtetünk.